Lucharán con todas sus fuerzas para que el trazado de alta tensión sea soterrado.
Los Ayuntamientos de Manacor, Sant Llorenç, Son Servera y Artà se unen y piden los cuatro el soterramiento de la línea de alta tensión del Llevant
El periodo de alegaciones termina el viernes día 20 de abril y para esa fecha los 4 ayuntamientos presentarán alegaciones contrarias al proyecto a título individual y también en conjunto.
AGENCIA MANACORNOTICIAS 16/04/2018 - 14:41:14
Los alcaldes de Manacor Catalina Riera (PI), Sant Llorenç Mateu Puigròs (Independientes de Son Carrió), Son Servera Antoni Servera (Independientes) y Artà Manuel Galán (PSOE) han comparecido...

Los Ayuntamientos de Manacor, Sant Llorenç, Son Servera y Artà se unen a la Plataforma del Llevant en contra de la línea aérea de Alta Tensión y presentarán alegaciones los 4 consistorios juntos para que la línea sea soterrada. Los alcaldes de Manacor Catalina Riera (PI), Sant Llorenç Mateu Puigròs (Independientes de Son Carrió), Son Servera Antoni Servera (Independientes) y Artà Manuel Galán (PSOE) han comparecido en rueda de prensa para anunciar que presentan alegaciones conjuntas y lucharán con todas sus fuerzas para que el trazado de la línea de alta tensión sea soterrado.

El periodo de alegaciones termina el viernes día 20 de abril y para esa fecha los 4 ayuntamientos presentarán alegaciones contrarias al proyecto a título individual y también en conjunto. Los ayuntamientos del Llevant cuentan con un proyecto alternativo al presentado por Red Eléctrica Española y debe ser el que debe ejecutarse y eliminar los impactos de las torres, la estaciones y todos los elementos aéreos. No puede permitirse las montañas y sierra del Llevant torres de entre 30 y 56 metros de altura con una servidumbre de 100 metros de paso y la sobredimensión y tala de árboles.

Se pedirá al Ministerio que se cambie la planificación y el modelo energético, Mallorca y el Llevant deben considerarlo como zona urbana en toda su dimensión.

Se ha conocido por el proyecto presentado por un ingeniero que hace los trabajos de ofertas alternativas de la Plataforma y los Ayuntamientos, que las obras de Red Eléctrica Española con las líneas aéreas cuesta 10 millones de euros y soterrarlas sobre 50 euros. Es un tema económico, pero una vez cambiado el modelo se pueden estudiar alternativas, que asuma una parte REE y la empresa de energía y otra el Govern con fondos de la Ecotasa, por ejemplo. Se pedirá al Ministerio que se cambie la planificación y el modelo energético, Mallorca y el Llevant deben considerarlo como zona urbana en toda su dimensión.

Manacor, Sant Llorenç, Son Servera i Artà fan pinya per exigir el soterrarament de la línia elèctrica que travessarà el Llevant, Els consistoris han encarregat a experts nous estudis de viabilitat pel soterrament, L'empresa Red Eléctrica preveu construir una nova estesa elèctrica de 220 kilovolts entre Manacor i Artà. L'empresa controla el transport de l'energia elèctrica a l'Estat i ha presentat un avantprojecte per construir aquesta línia i ampliar les estacions elèctriques dels Bessons, a Manacor, i la d'Artà. La futura línia ha de servir per a reforçar la connexió amb Menorca però "el mateix avantprojecte admet que ara per ara la línia existent basta i que la re potenciació es fa de cara al futur", han explicat des de la Plataforma de Defensa del Llevant. Per això els representants dels quatre municipis afectats han encarregat un estudi de viabilitat sobre el soterrament total de la nova línia que Red Eléctrica projecta entra Manacor i Artà.

La batlessa de Manacor, Catalina Riera; el batle de Sant Llorenç, Mateu Puigròs; el batle de Son Servera, Antoni Servera; el batle d'Artà, Manolo Galán i el representant de la Plataforma de Defensa del Llevant, Antoni Joan Vinyes, han comparegut al molí de'n Polit per explicar que tant la plataforma com des dels quatre consistoris presentaran al·legacions a l'avantprojecte de Red Eléctrica. De fet "tots els que vivim al Llevant de Mallorca som afectats per aquest projecte que afecta el nostre paisatge i tothom pot al·legar contra aquesta infraestructura que preveu instal·lar torres elèctriques de fins a 57 metres d'alçada", ha explicat la batlessa de Manacor, Catalina Riera.

A més els quatre ajuntaments afectats presentaran com al·legació l'estudi de viabilitat, que s'ha encarregat a l'especialista Dani Pujol, "un estudi que especifica que és possible soterrar tota la línia i que proposa fer-ho seguint el traçat de diferents camins públics, per la qual cosa amb l'opció que proposam s'evitarien el cost de les expropiacions", ha detallat el batle de Sant Llorenç, Mateu Puigròs. "Volem donar alternatives viables que permetin canviar totalment el projecte i fer que no malmeti el paisatge del Llevant, perquè hem de pensar que les torres serien visibles des de Cala Millor", ha afegit Antoni Servera, batle de Son Servera. I és que l'avantprojecte de la nova estesa elèctrica té de més de vint-i-quatre quilòmetres de llargària i s'ha presentat sense cap alternativa que redueixi l'impacte que pot suposar per les zones de protecció de jaciments arqueològics, els boscos, i les àrees naturals protegides.

"Partim de l'avantatge que som a temps de presentar al·legacions a l'avantprojecte per canviar-lo totalment, que podem canviar la planificació d'infraestructures elèctriques i tenim la sort de comptar amb una ciutadania disposada a mobilitzar-se per defensar el Llevant i el seu paisatge", ha advertit el batle d'Artà, Manolo Galán. Des de l'Ajuntament de Manacor "lamentam que en l'avantprojecte no s'inclogui una relació de finques o parcel·les afectades directament i com que aquesta línia afecta el paisatge que tots consideram nostre animam tothom a presentar al·legacions fins divendres dia 20". "Hem aconseguit la unitat d'acció que preteníem des de la Plataforma de Defensa del Llevant i ja comptam amb estudis propis que ens diuen clarament que soterrar és possible i ens acosten a la idea que aquest projecte és sobredimensionat", ha explicat Antoni Joan Vinyes des de la plataforma. "Ara seguirem units per exigir a Red Eléctrica, a l'Estat i a qui faci falta que se soterri la nova línia i que es desmunti la línia que existeix ara i que podria quedar en desús", han afegit des de la Plataforma de Defensa del Llevant. 

¿Te ha parecido interesante la noticia?

 Sí  No
Reciente
Visto
Comentado