GOB
El GOB surt del ‘Pacte per a la Sostenibilitat’ per les polítiques regressives del Govern
El GOB exigeix al Govern Prohens que elimini aspectes com la regularització de construccions il.legals en rústic o la possibilidad de construir en zones de risc.
gobmallorca.com 05/12/2024 - 17:02:25

El GOB surt del ‘Pacte per a la Sostenibilitat’ per les polítiques regressives del Govern

Les mesures incorporades via Llei de Simplificació Administrativa provoquen que aquest suposat procés de participació ciutadana es converteixi en una simple operació de blanqueig.

El GOB exigeix al Govern Prohens que elimini aspectes com la regularització de construccions il.legals en rústic o la possibilidad de construir en zones de risc.

El GOB surt del Pacte per a la Sostenibilitat. L’aposta del Govern per les polítiques regressives que estem veient fa que els debats que promou l’executiu de Prohens siguin estèrils i converteixin la participació ciutadana i de les entitats socials i ecologistes en una simple operació de blanqueig.

Fins ara, el GOB ha participat a les taules on l’entitat ha estat convocada i s’han aportat propostes, però les decisions de les últimes setmanes per part del PP, amb l’aprovació de mesures que ens fan retrocedir 40 anys en desprotecció ambiental, ens obliguen a dir ‘prou’.

Alguns continguts que el Govern Balear ha introduït a la mal anomenada Llei de simplificació administrativa, hipotequen els possibles resultats del Pacte per a la Sostenibilitat.

En concret, el GOB, a nivell de les quatre illes, exigeix al Govern Prohens que s’eliminin de la Llei tres preceptes concrets:

La legalització d’edificis il·legals en rústic, perquè implica la major operació especulativa feta mai: premia als infractors en detriment de la gent que ha fet les coses bé.

La possibilitat de construir en zones de risc. Permetre construir i legalitzar edificis d’ús habitual a zones que es troben identificadescom de perill d’inundació, d’incendi, d’erosió o d’esllavissament, és posar els negocis per davant la vida de les persones.

La possibilitat de construir en zones protegides per la Llei d’Espais Naturals, que fins ara estaven sostretes al creixement urbanístic. ANEIs i ARIPs son figures aplicades a terrenys que ho van merèixer després d’elaborar diferents estudis de valors naturals. En unes illes tan pressionades pel turisme, amb recursos que s’esgoten -com l’aigua potable- o espais que es troben saturats durant molts de mesos -com determinades platges-, al manco les zones més reconegudes pel seu valor natural han de quedar restringides de més operacions urbanístiques.

Des del GOB a més, assumim els arguments pels quals el Fòrum de la Societat Civil del qual en som part, va decidir suspendre la seva participació i també l’argumentació completa exposada ahir per la Federació d’Associació de Veïns de Palma i que justifiquen la retirada de la principal associació veïnal amb la que treballam des de fa temps els efectes més negatius de la turistificació en la societat. Afegim doncs, als arguments sobre les formes i la negació dels impactes derivats de l’especialització econòmica turística, els arguments relatius a la incoherència manifesta del relat polític i les polítiques realment executades. Queda clar quina és la vertadera intenció d’aquest Govern: incentivar la inversió i l’especulació, premiar els infractors i alinear-se amb un pacte empresarial immobiliari i turístic que pretenen blanquejar amb la falsa participació de les entitats socials. Tot això alhora que impulsen polítiques greument regresives en termes ambientals i territorials.

 

Reciente
Visto
Comentado