Inca. A més, ha col·laborat amb altres mitjans de comunicació.
Inca inicia els tràmits per concedir la medalla de la ciutat a Gabriel Pieras Salom, aprovat incoar expedient per a la concessió de la medalla de la ciutat
No només ha publicat llibres, articles i col·laboracions a mitjans de comunicació escrits, sinó que ha participat a multitud de conferències i xerrades a les entitats culturals d’Inca
AGENCIA MANACORNOTICIAS 26/07/2024 - 03:04:00
Per tot això, el consistori inquer considera que Gabriel Pieras Salom reuneix els mèrits suficients perquè se li pugui atorgar la distinció de la Medalla de la Ciutat d’Inca.

Inca inicia els tràmits per concedir la medalla de la ciutat a Gabriel Pieras Salom. L’Ajuntament d’Inca, durant la sessió plenària del mes de juliol, ha aprovat incoar expedient per a la concessió de la medalla de la ciutat a Gabriel Pieras Salom. L’acord s’ha ratificat per unanimitat. De forma paral·lela, el document aprovat inclou el nomenament del regidor Andreu Caballero com a instructor ponent. Per la seva part, la regidora Alice Weber actuarà com a fiscal de l’expedient.

En aquest sentit, cal assenyalar que per la concessió de nomenaments honorífics el reglament municipal requereix la tramitació prèvia d’un expedient administratiu, la instrucció del qual servirà per a determinar, justificar i fonamentar la concurrència dels mèrits o circumstàncies en el candidat o candidata proposats per a ser beneficiaris d'aquests.

Tot aquest bagatge fa de Gabriel Pieras Salom una figura cabdal durant els darrers 60 anys en el municipi d’Inca dins el camp de l’estudi del passat, en relació amb la seva divulgació

Gabriel Pieras Salom va néixer a Inca (Mallorca) l’any 1942. Durant més de 40 anys va exercir la docència com a mestre de primària i professor de Llengua Catalana al Col·legi Beat Ramon Llull d’Inca. És autor d’una extensa obra escrita sobre la història, el patrimoni i la cultura d’Inca. Gràcies a la seva tasca en el món de la història, ha rescatat de l’oblit gran part del passat inquer i l’ha donat a conèixer d’una forma activa amb la publicació d’un gran nombre d’obres escrites, i també a partir dels mitjans de comunicació.

Des de 1986 és cronista oficial de la ciutat d’Inca i enguany, després de la serva renúncia, va ser nomenat cronista honorífic. També va ser nomenat arxiver honorífic de la ciutat. Va estar al capdavant de l’Arxiu Històric Municipal entre 1983 i 2019 treballant i ajudant investigadors d’arreu de Mallorca. També va ser responsable de l’Arxiu Parroquial de Santa Maria la Major entre 1978 i 2015.

Així mateix, l’Ajuntament d’Inca li va atorgar el Premi d’Honor Dijous Bo. Ha participat des de 1994 de forma ininterrompuda a les Jornades d’Estudis Locals d’Inca i també n’és membre de la Comissió Científica. Ha participat en diversos congressos i jornades sobre temàtica històrica arreu de Mallorca i de l’Estat espanyol a partir de la Real Asociación de Cronistas Oficiales de España, de la qual és membre actiu.

D’altra banda, ha publicat més de 3.000 articles divulgatius referits a Inca en el setmanari Dijous des de 1975 fins a 2020. També ha col·laborat, sense interrupció, en els programes de festes patronals d’Inca i del Dijous Bo (des de 1969), amb la publicació de més d’un centenar d’estudis referits a la història d’Inca. A més, ha col·laborat amb altres mitjans de comunicació.

No només ha publicat llibres, articles i col·laboracions a mitjans de comunicació escrits, sinó que ha participat a multitud de conferències i xerrades a les entitats culturals d’Inca i ha donat a conèixer a la ciutadania el ric patrimoni històric i cultural de la ciutat a partir de visites guiades obertes a tothom.

Tot aquest bagatge fa de Gabriel Pieras Salom una figura cabdal durant els darrers 60 anys en el municipi d’Inca dins el camp de l’estudi del passat, en relació amb la seva divulgació tant des del format més acadèmic com des del vessant més popular i proper a tota la ciutadania. Per tot això, el consistori inquer considera que Gabriel Pieras Salom reuneix els mèrits suficients perquè se li pugui atorgar la distinció de la Medalla de la Ciutat d’Inca.

¿Te ha parecido interesante la noticia?

 Sí  No
Reciente
Visto
Comentado